Ken je Zammel als een klein en rustig Kempisch dorpje waar niet veel gebeurt? Zorg dan dat je op zondag 29 juli in Zammel bent, want het zal er… zinderen.

Zammel Zindert werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Wat eigenlijk een eenmalig gebeuren zou zijn, was zo’n succes dat het comité Zammel Feest heeft besloten dit jaar Zammel Zindert 2 te organiseren. En als het aan het feestcomité ligt, komen daar nog een heleboel cijfertjes bij.

Zammel Zindert is een dagvullend programma met een Zammelse markt en de leukste randactiviteiten. Dit jaar is Zammel het decor voor een ware Vespa-happening in organisatie van Vespaclub Kempen. Op de Zammelse markt vind je – uiteraard – Zammelse verenigingen en handelaars, maar ook toffe handelaars uit de streek en hobbystandjes.

“Wat de Zammelse markt uniek maakt, is dat we per product maar 1 standhouder toelaten”, vertelt Nancy De Poorter van het comité Zammel Feest. “En dat kunnen heel originele standhouders zijn. De verwenkoffies van de KVLV bleken vorig jaar een succesformule, dus dat wordt herhaald. Maar je vindt er ook de kapster en de plaatselijke fair trade winkel. Een fotograaf, huisschilder, cupcakebenodigdheden, zeepjes van ezelinnenmelk… De standhouders van dit jaar zijn ook niet allemaal dezelfde als vorig jaar, dus ook wie er vorig jaar bij was, zal zeker leuke ontdekkingen doen.” Lekker eten en drinken wordt voorzien door de lokale horecazaken en verenigingen.

Voor de Vespa happening moesten ze niet ver zoeken: Bob Peeters van de Zammelse brommerwinkel Bstreetzone is bestuurslid van Vespaclub Kempen. Bob zette meteen mee zijn schouders onder Zammel Zindert. Voor de Vespa-rijders uit de Kempen en omstreken zijn er om 12u en 15u Vespa-rondritten door de vallei van de Grote Nete. Een rondrit duurt een uurtje en deelname is gratis. Wie zelf geen Vespa heeft, kan er één huren, maar dat moet wel vantevoren gebeuren.

Je hoeft dus geen lid te zijn van Vespaclub Kempen om mee te doen. Ook zijn er Vespa-kleding en gadgets te koop en is er een swap meet: een ruilbeurs met allerlei Vespa-gerelateerde producten. Wat een primeur is in de Kempen, is de Vespa-gymkhana. Vespa en gym? Inderdaad: dit hindernissenparcours kan door iedereen met een scooter worden afgelegd. Er wordt een ranking bijgehouden waarbij de eerste een mooie prijs krijgt. Duimen maar voor mooi weer, want de Vespa-fan schijnt niet van regen te houden…

In de loop van de dag is er vanalles te doen: doorlopend zijn er de springkastelen van Goorrent, wie het wat stoerder wil kan de speleobox proberen. Lieve De Kort stelt haar schilderijen tentoon, om 15u geeft Rafaella Cirillo een Zumba workshop en om 16u verzorgt ze met haar dansteam Fabulicious een showdance act. Dansstudio Shake laat haar kunnen zien om 17u30, om 18u gevolgd door de ropeskipping demonstratie van Gym Westerlo. Dat is ook meteen het begin van de kinderfuif. Daarna zijn de wat grotere kinderen aan de beurt, om de avond af te sluiten met een party voor jong en oud(er).